Pierwiastki całkowite i wymierne wielomianu
Glo: Dane równanie ma jeden pierwiastek całkowity. Wyznacz go i znajdź pozostałe pierwiastki.
I tak w przykładzie
a) 4x3−7x+3 = 0
w(1)=4−7+3=0 i dalej już liczę bez problemu, tak w przykładzie
b) 5x3+11x2−6= 0
Nie jest tak łatwo, dlatego, że odejmowanie tych liczb daję wynik 10, i w ogóle znalezienie
pierwiastka całkowitego nie jest oczywiste.
Podpowiedź?
29 paź 11:39
ite:
(−1) dobrze się zapowiada
29 paź 11:42
Glo: No to proszę powiedzieć gdzie popełniam błąd jeżeli podkładając −1 wychodzi −5−11+6 czyli −10
29 paź 11:46
ite: 11*(−1)2=11
Szukałam wśród ilorazów dzielników wyrazu wolnego tu (−6) i dzielników współczynnika
najwyższego stopnia tu 5.
29 paź 11:47
ite: −5+11−6=0
Korzystałam z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych.
29 paź 11:48
Glo: Juz rozwiązane. Dzięki.
29 paź 11:50