planimetria
matheus: Punkty A1, A2, ..., A12 są wierzchołkami dwunastokąta foremnego.
Wyznacz miarę kąta ostrego między przekątnymi A1,A5 oraz A2,A9 tego wielokąta.
28 paź 22:09
wredulus_pospolitus:
| | 3 | |
α −−− kąt utworzony na łuku o długości |
| obwodu okręgu ... α =  |
| | 12 | |
| | 4 | |
β −−− kąt utworzony na łuku o długości |
| obwodu okręgu ... β =  |
| | 12 | |
Związku z tym szukany kąt γ =
28 paź 22:24
a7:

kąt 2O5=360
o/12*5=30
o*3=90
o kąt295 to połowa kąta 2O5 czyi=45
o
kąt159 to połowa kąta 1O9=360/12*4=120
o czyli jest równy 60
o
szukany kąt α=180−45−60=75
o
28 paź 22:26
matheus: Dobra, wszystko jasne, dziękuje serdecznie!
28 paź 22:35