granice
ania: czy jest taka wlasciwosć ze
lim ln(x)= ln lim(x)
28 paź 20:56
ABC:
ania ten zapis nie bardzo mi się podoba , ale ogólnie można wchodzić z granicą jeśli funkcja
jest ciągła
28 paź 21:05
ania: | | n+1 | |
mam obliczyc lim ln( |
| ) i za nic nie umiem zrozumiem jak to zrobic i gdzies znalazlam |
| | 4n | |
taka wlasciwosc
28 paź 21:21
jc: ABC, dlaczego nie podoba Ci się zapis?
Sam pewnie napisałbym: jeśli x →p, to ln(x) →ln(p)
(plus założenie, że x > 0 i p >0)
28 paź 21:42
Mila:
| | n+1 | | 1 | |
limn→∞ ln |
| = ln |
| =−ln(4)=−2ln(2) |
| | 4n | | 4 | |
28 paź 22:30