28 paź 18:03
ite: Podziel licznik i mianownik przez potęgę o największej podstawie czyli 5n.
28 paź 18:27
anonim123: A ja mam napisane żeby z licznika wyłączyć 5n a z mianownika 4n czy tak można zrobić i co
potem?
28 paź 18:39
ite: tak też możesz rozwiązać
28 paź 18:43
anonim123: Ale nie wiem co potem po wyłączeniu. Proszę o pomoc.
28 paź 18:51
Mila:
| | 5n+1−2n+2 | |
limn→∞ |
| = |
| | 3n+4n−1 | |
| | 5n*5−2n*4 | |
=limn→∞ |
| = dzielisz licznik i mianownik przez 4n |
| | | |
28 paź 19:03
anonim123: A z dwoma wyłączeniami bo tak robiliśmy na wykładzie
28 paź 19:07
Mila:
| | 5 | | | |
To dostaniesz tak: ( |
| )n* |
| , |
| | 4 | | | |
jeśli tak wolisz?
28 paź 19:44
Mila:
To w Liceum nie miałaś granic?
28 paź 19:45
anonim123: Nie pamiętam miałam podstawową matematykę. Dlaczego w 9:44 wynikiem będzie nieskończoność?
29 paź 11:10
anonim123: Może ktoś wyjaśnić to?
29 paź 11:18
Słoniątko:
a do czego dąży licznik i mianownik ułamka? umiesz obliczyć?
29 paź 11:35
anonim123: do nieskończoności to mamy nieskończoność razy nieskończoność nad nieskończoność i co z tego
wynika?
29 paź 11:36
anonim123: razy( nieskończoność nad nieskończoność )
29 paź 11:36
ite: | | 5 | |
pierwszy składnik iloczynu to ( |
| )n i przy n→∞ dąży /rośnie/ do +∞ |
| | 4 | |
| | 5 | |
drugi składnik tego iloczynu dąży do |
| czyli liczby dodatniej |
| | 1/4 | |
a więc granicą jest +
∞
29 paź 11:39
anonim123: | | 5 | |
A dlaczego drugi składnik iloczynu dąży do |
| ? |
| | 1/4 | |
29 paź 11:41
ite: czy widać, że jeśli n →
∞ to
29 paź 11:51
anonim123: Dzięki
29 paź 11:54
ite: to jeszcze dodam
oba ułamki mają licznik mniejszy od mianownika
/a więc potęgowany mianownik rośnie o wiele szybciej niż licznik/ → stąd granicą jest 0
gdy licznik jest równy mianownikowi → granicą będzie 1
ułamek ma licznik większy od mianownika
/a więc potęgowany licznik rośnie o wiele szybciej niż mianownik/ →
stąd granicą jest:
+∞ gdy licznik i mianownik są jednakowych znaków
lub −∞ gdy są różnych znaków
29 paź 11:59