funkcja kwadratowa
AGA: Drut na długości 2m podzielono na dwie części:z jednej zrobiono kwadratową ramkę, z a drugiej
ramkę prostokątną, w której jeden bok prostokąta ma długość 3 razy większą od długości
drugiego boku.
Jak należy podzielic drut, aby suma pól kwadratu i prostokąta była najmniejsza?
28 paź 17:26
ABC:
to robiłem z moimi licealistami 1 klasa podstawa i nawet zrozumieli
28 paź 17:36
a7:

w centymetrach
Pole kwadratu=(50−2x)
2=2500−200x+4x
2
Pole Prostokąta=3x
2
Suma Pól= 7x
2−200x+2500
ta funkcja jest parabolą z ramionami skierowanymi w górę (a=7>0) Δ<0
| | −b | | 200 | | 2 | |
i najmniejszą wartość przyjmuje dla wierzchołka xw= |
| = |
| =14 |
| |
| | 2a | | 14 | | 7 | |
| | 100 | | 800 | | 2 | |
czyli 8x=8* |
| = |
| =114 |
| cm |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
Odp. Drut należy podzielić......
28 paź 20:48