Zwf
Adelajda: Witam, czy da się obliczyć zbiór wartości funkcji sin nie ograniczonej przedziałem?
f(x) = 4sin2(x) − 4sin(x) + 5
28 paź 16:56
ABC: co to znaczy nie ograniczonej przedziałem?
28 paź 17:02
Adelajda: A no sin należy od <−1,1>, wiec sprawdzamy wielskości na kranach przedziału i w wierzchołku?
28 paź 17:06
ABC:
jakie masz dokładnie polecenie w zadaniu?
28 paź 17:09
Adelajda: Obliczyć Zwf: ...
28 paź 17:10
ABC: zbiór wartości funkcji f ?
no to właśnie liczysz zbiór wartości funkcji pomocniczej 4t2−4t+5 na przedziale domkniętym
<−1,1>
w tym celu badasz wartości na krańcach tego przedziału i ewentualnie w wierzchołku paraboli
jeśli będzie położony wewnątrz tego przedziału
28 paź 17:14
Mila:
sin(x)=t, t∊<−1,1>
f(t)=4t
2−4t+5
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f( |
| )=4* |
| −4* |
| +5=1−2+5=4− najmniejsza wartość f(x) |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
f(−1)=4+4+5=13
f(1)=4−4+5=5
13− największa wartość f(x)
Zwf=<4,13>
28 paź 17:16