dzielenie wielomianu
Xxx: Przykład. Dla jakich wartości parametru k wielomian w jest podzielny przez dwumian q?
a) w(x)= x3+kx2−x−2 q(x) = x−2
w(2)= 8+4k−2−2= 4k+4
4k+4=0
k=−1
b)w(x)= kx3− 6x2+ k2x q(x)= x−1
w(1)= k−6+k2=
k2+k−6=0
k = ?
O ile w pierwszym przykładzie rozumiem, wartość k tak w drugim któy rozwiązałęm do tego etapu
sam, nie wiem jak w nim wyciągnąć k
28 paź 16:55
ABC:
k2+k−6=(k+3)(k−2) czyli masz dwie wartości
28 paź 17:03
6latek: Rozwiaz rownanie
28 paź 17:03
ABC:
małolat to ty? porzuciłeś nicki z chińskich seriali jak nam przynieśli koronawirusa?
28 paź 17:06
6latek: Dobry wieczor

Nie porzucilem . Na razie nie ogladam chinskich seriali . Ogladam dramy i filmy koreanskie .
28 paź 17:09
😱: drama to się robi u nas − lokalnie
28 paź 18:31
Mila:
Powiedziałabym, że już globalnie
28 paź 20:25