Liczby zespolone płaszczyzna gaussa
Rafał: Witam mam naszkicować na pł. gaussa taką nierówność
|z − i| ≤ 2
Jak zabrać się za ten moduł?
28 paź 14:55
Jerzy:
To jest koło o promieniu 2 i środku z = i
28 paź 14:57
Jerzy:
28 paź 14:57
Jerzy:
Oczywiście trzeba zakreskować to koło.
28 paź 14:58
Rafał: Skąd wiem że środek to z = i ?
28 paź 14:59
Jerzy:
|z − z0| to odległość punktu z od punktu z0 i tutaj masz: zo = i
Szukamy punktów z , których odległość od punktu z0 = 1 jest nie wieksza niż 2 , czyli koło o
takim promieniu i środku w punkcie z0 = i
28 paź 15:02
Rafał: Dziękuje, zrozumiałem
28 paź 15:05
Rafał: A jak z takim przykładem?
|z−i| / |z2+1| < 1
28 paź 15:13
Jerzy:
| | z − i | |
Zauważ,że: z2 + 1 = (z − i)*(z + i) , czyli: |
| < 1 |
| | (z − i)(z + i) | |
Teraz dasz radę ?
28 paź 15:24
Rafał: Czyli |z−i| / |z−1|*|z+1| < 1, |z−1| się skraca, mamy 1 / |z+1| < 1 ale co teraz?
28 paź 15:38
Jerzy:
Z założenia: x ≠ i i x ≠ −i , czyli: |z + i| > 0
Pomnóż obustronnie przez: |z + i|
28 paź 15:54
Rafał: Czyli mam 1 < z+1, z > 0, więc zaznaczam wszystko powyżej osi X?
28 paź 15:57
ABC:
nie może być z>0 bo w liczbach zespolonych nie wprowadzisz relacji mniejsze/większe w rozsądny
sposób
gdzieś masz błąd w rachunkach
28 paź 15:59
Jerzy:
Coś ty się uparł z tą jedynką pod modułem ? Masz narysować : |z + i| < 1 ,
czyli: |z − (−i)| < 1
28 paź 16:01
Rafał: Miałem 1 / |z+1| < 1 przemnożyłem i dostałem 1 < z+1 −> z > 0. Ja to tak rozumiem. Nie wiem
dlaczego mam narysować |z+i| < 1 Uprałem się na tą jedynkę bo w mianowniku mam 1 a nie i
28 paź 16:06
Jerzy:
Upss .... ma być: |z + 1| > 1 , czyli rysujesz: |z − (−i)| > 1 . Potrafisz ?
28 paź 16:09
Rafał: Czyli na układzie mam punkt (0, −1) i od tego punktu kółko o r = 1 i odpowiedzią jest wszystko
oprócz tego koła?
28 paź 16:13
Jerzy:
Tak,to zewnętrze koła o środku z0 = −i oraz promieniu 1
28 paź 16:18
Rafał: Dzięki wielkie, zrozumiałem to.
28 paź 16:18
ICSP: zewnętrze koła z wyłączeniem jednego punktu.
28 paź 16:20