Wartość najmniejsza f. kwadratowej
Piotr: Dana jest funkcja f(x) = 0.5x2 − bx − 3 . Wyznacz b, aby najmniejsza wartość funkcji była
równa −4.
Przyrównałem do wzoru na q
−Δ/4a = − 4
−(b2 − 4ac)/4a = −4
b = √4ac+16a
b = √2
Po podstawieniu do równania 0.5x2 − √2x − 3 = 0 , q nie wychodzi mi −4. Co robię źle ..?
Z góry dziękuje za pomoc
28 paź 14:20
28 paź 14:26
Jerzy:
Bzdura
| | −b | | b | |
Miało być: fmin = f( |
| ) = f( |
| ) = f(b) |
| | 2a | | 1 | |
| | 1 | |
−4 = |
| b2 −b2 − 3 i oblicz b |
| | 2 | |
28 paź 14:34
Jerzy:
| | 1 | |
−1 = − |
| b2 ⇔ b2 = 2 ⇔ b = √2 lub b = − √2 |
| | 2 | |
28 paź 14:40
Jerzy:
No i czywiście: f(−√2) = f(√2) = − 4
28 paź 14:46
Jerzy:
A co zrobiłeś/aś źle.
1) Jeśli: b2 = A ⇔ b = √A lub b = −√A
2) Źle obliczone f(√2)
28 paź 14:51
6latek: a=0,5
c=−3
q=c−ap
2
−4= −3−0,5p
2
−1=−0,5p
2
1=0,5p
2⇒p
2=2 stad p=
√2 lub −
√2
| | −b | | −b | | −b | | −b | |
p= |
| ⇒√2= |
| ⇒−b=√2⇒b=−√2 lub p= |
| ⇒−√2= |
| ⇒−b=−√2⇒b=√2 |
| | 2a | | 1 | | 2a | | 1 | |
28 paź 15:19
Piotr: Jerzy,
Generalnie jak wyszło mi b = √2 to policzyłem deltę a następnie q liczyłem.
Bo jeśli się nie mylę to q = fmin. No w każdym razie może kwestia obliczeń.
W każdym razie jeszcze raz dziękuję
28 paź 16:49
6latek: Piotr
Co nie podobalo Ci sie w moim rozwiazaniu?
28 paź 17:06