pierwiastki wielomianu
Gop: Mam wyliczyć delte z 2x2−2x−1
a=2
b=−2
c=−1
wzór to b2−4ac
4+4*2*1 = 12
a następnie pierwiastek z delty jest potrzebny, co dalej?
pytanie z zagadnienia pierwiastków wielomianu i wyznaczania pierwiastkó więc chyba pierwiastek
z delty jest potrzebny
28 paź 11:34
Jerzy:
| | 2 + √12 | | 2 − √12 | |
x1 = |
| lub x2 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
28 paź 11:41
Słoniątko:
√12=2√3
28 paź 11:41
piotr: bez delty:
2x2−2x−1= 2(x2−x−1/2) = 2(x2−x+1/4−3/4) = 2((x−1/2)2 − 3/4)=
2(x−1/2−√3/2)(x−1/2+√3/2)
28 paź 11:46
ICSP: masz wyliczyć deltę.
Potem jednak pierwiastki.
Wiesz w ogóle co wyznaczasz?
28 paź 12:11
Gop: Delta już jest obliczona i jest to 12. Pierwiastki wyznaczam z wzoru na x1 i x2 w tym
przypadku, jako odpowiedź podam taką formę
jaką podał Jerzy powyżej, ponieważ w innych przypadkach wychodzą dobre wyniki a w tym 12 i nie
da się z tego zrobić pierwiastka z delty więc podam to jako wynik po prostu czyli jako
pierwiastki(miejsca zerowe)
28 paź 12:36
Jerzy:
√12 = 2
√3
| | 1 + √3 | | 1 − √3 | |
Możesz je nieco uprościć: x1 = |
| lub x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
28 paź 12:43