Kombinatoryka
Amadeusz: Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} losujemy dwa razy po jednej cyfrze bez zwracania i od
pierwszej odejmujemy drugą.
Ile jest możliwych wyników losowania, tak, aby otrzymana różnica była większa od 2?
28 paź 10:49
znak: To w zasadzie prosta sprawa. Chcemy różnicy większej od 2, czyli w naszym przypadku minimalna
różnica będzie wynosiła 3. Wobec tego dla liczby n maksymalną liczbą, jaką możemy odjąć jest n
− 3. Wówczas n − (n − 3) = 3. Teraz to już wystarczy sobie przeliczyć takie pary w prosty
sposób.
28 paź 11:09
a7:
|A|=8+7+6+5+4+3+2+1=36
Ω=10*9=90
8 gdy wylosujemy 10 i potem mamy 8 cyfr do wyboru (7,6,5,4,3,2,1)
7 gdy wylosujemy 9 i potem mamy 7 cyfr do wyboru (6,5,4, 3,2,1)
itd.
28 paź 11:15