Oblicz
Con: w(x) = 2x4+x3+2x2+3x+5:x2+1
Jak to policzyć? Problem sprawia mi, że, gdy zaczynam i iloraz to 2x2 to później w kolejnej
linii pod x3 mam 2x2 i gdy potęgi nie są takie same pod sobą to wszystko burzy i nie
wychodzi równy wynik, dzięki za podpowiedź.
28 paź 09:57
ICSP: 2x4 + x3 + 2x2 + 3x + 5 = 2x4 + 2x2 + x3 + x + 2x + 5 =
= 2x2(x2 + 1) + x(x2 + 1) + 2x + 5 = (2x2 + x)(x2 + 1) + 2x + 5
28 paź 10:00
Eta:
Wykonaj dzielenie:
(2x4+x3+2x2+3x+5) : (x2+1)= 2x2 +x
−2x4 −2x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3+3x+5
−x3−x
−−−−−−−−−−−−
2x+5 =R
2x4+x3+2x2+3x+5=(2x2+x)(x2+1)+2x+5
28 paź 10:17