granica
michal: Witam, potrzebuje jakies wskazowki jka policzyc taka granice
28 paź 08:22
getin:
| | n+1 | |
oblicz granicę limn → ∞ |
| |
| | 3n | |
28 paź 08:53
michal: no taka granica to 13 i co dalej
28 paź 09:11
michal: ?
28 paź 10:44
28 paź 10:45
michal: | | 1 | |
i to cale dazy do |
| ? czemu tak jakos nie umiem sb tego ogarnac |
| | 3 | |
a czy moge zapisac lim ln
13, bo u nas pani mowi zeby do granicy nie przechodzic po
kawalkku
28 paź 11:04
getin:
piszesz np. coś takiego:
| | n+1 | | 1 | |
Ponieważ limn→∞ |
| = |
| , to |
| | 3n | | 3 | |
| | n+1 | | 1 | |
limn→∞ ln |
| = ln( |
| ) i to koniec przykładu |
| | 3n | | 3 | |
28 paź 13:10
michal: czyli granica tego wyrazenia to ln(13) i z tym nie da sie nic zrobic i jest to liczba
stala?
28 paź 14:21
getin:
tak to wygląda
jeśli jeszcze masz chęć to rozpisać to możesz tak:
ln(13) = ln1 − ln3 = 0 − ln3 = −ln3
30 paź 08:04