logarytm
hania: ma ktos pomysl jak to ugryzc
| | n2−1 | |
ln 34+ ln 89+ ln 1516+......+ ln |
| |
| | n2 | |
27 paź 20:08
wredulus_pospolitus:
lna + lnb = ln(a*b)
27 paź 20:15
wredulus_pospolitus:
więc masz:
zauważ także, że n
2 − 1 = (n−1)(n+1)
| | n+1 | |
| = |
| i z tego logarytm |
| n! * n! | | 2n | |
27 paź 20:17
hania: nie bardzo rozumiem skad taka postac
tak, tak wiem ze to ln(a*b), probowalam mnozyc chociaz pierwsze wyrazy liczac ze cos sie skroci
27 paź 20:20
wredulus_pospolitus:
| 3 | | 8 | | 15 | | (n2−1) | |
| * |
| * |
| *...* |
| = |
| 4 | | 9 | | 16 | | n2 | |
| 1*3 | | 2*4 | | 3*5 | | (n−1)*(n+1) | |
| * |
| * |
| *...* |
| = |
| 4 | | 9 | | 16 | | n2 | |
| | 1*2*3*...*(n−1) * 3*4*5*....*(n+1) | |
= |
| = |
| | 2*3*4*...*n * 2*3*4*....*n | |
27 paź 20:26
hania: okey ogromnie Ci dziekuje, jeszcze dla pewnosci spytam to 12 jest po to zeby pozbyc sie
jakby 1*2 bo chcemy zaczynac mnozyc od 3
27 paź 20:31
wredulus_pospolitus:
dokładnie (co do tej 1/2)
27 paź 22:05