monotonicznosc
asia: jak zbadać monotonicznosc takiego ciagu
an=√n2+4n−n
odejmujac an+1−an dochodze do postaci √n2+6n+5−√n2+4n−1
27 paź 19:25
27 paź 19:30
asia: probowalam, ale nie wychodzi mi nic konkretnego co bym byla w stanie okreslic czy jest >< od 1
27 paź 19:35
wredulus_pospolitus:
nieee ... po co
no to masz
√n2 + 6n+5 −
√n2+4n − 1 =
| | n2 + 6n + 5 − (n2 + 4n) | |
= |
| − 1 = |
| | √n2 + 6n+5 + √n2+4n | |
| | 2n − 5 | | 2n − 5 | |
= |
| − 1 ≤ |
| − 1 = |
| | √n2 + 6n+5 + √n2+4n | | √n2 + √n2 | |
| | 2n−5 | | −5 | |
= |
| − 1 = |
| < 0 |
| | 2n | | 2n | |
wniosek
27 paź 19:37
znak: I po co?
| | n2 + 4n − n2 | | 4n | |
an = √n2 + 4n − n = |
| = |
| = |
| | √n2 + 4n + n2 | | √n2 + 4n + n2 | |
Stąd widzimy, że mianownik dla n > 0 i n ∊ ℕ jest funkcją malejącą, wobec tego całe wyrażenie
jest funkcją rosnącą.
27 paź 19:39
wredulus_pospolitus:
heh ... juz widzę gdzie błąd popełniłem ... w pewnym momencie z +5 zrobiła mi się −5
27 paź 19:43
asia: | | 2n+5 | |
a nie wystarczy doprowadzic do wyrazenia |
| − 1 i napisac ze dla |
| | √n2+6n+5+√n2+4n | |
kazdego n jest to wieksze od 0 czyli funkcja rosnaca
czy trzeba tak jak wredulus udawadniac
27 paź 19:57
Blee:
A skąd wiesz ze jest większe od 0
27 paź 19:59
asia: a jeszcze macie pomysl jakie bedzie ograniczenie z gory tego ciaagu an
27 paź 20:00
hania: Blee no w sumie to nie wiem, musialabym chyba udowodnic ze to wyrazanie bez −1 dla n
naturalnych jest zawsze wieksze od 1
27 paź 20:09
znak: Raz hania, a raz asia.
Zobacz mój wpis, zastanów się i kombinuj.
27 paź 20:19