Nierówność trygonometryczna
Damian#UDM: Rozwiąż nierówność
6sin8(10x12) > 0
27 paź 12:30
Szkolniak: 6sin
8(10x
12)>0 ⇔ (sin(10x
12))
8>0
Potęga jest parzysta, zatem nierówność będzie niespełniona tylko wtedy, gdy:
sin(10x
12)=0
10x
12=kπ
| | kπ | | kπ | |
x12= |
| ⇒ x=±√ |
| (pierwiastek 12−go stopnia) |
| | 10 | | 10 | |
| | kπ | |
Odp: x∊R\{x : x=±√ |
| }, gdzie k∊ℕ∪{0}. |
| | 12 | |
Ja bym zrobił w ten sposób, ale prosiłbym o potwiedzenie.
27 paź 18:01
Eta:
No i pięknie
27 paź 19:04
Bart: @Eta Można wiedzieć kim jesteś z zawodu ? Widziałem już masę zadań z twoim komentarzem i jak
widzę teraz to wciąż czynnie działasz
27 paź 20:09
Damian#UDM: Super, bardzo ładnie!

Dziękuję za pomoc
28 paź 15:35