geometria
DAniel: Oblicz długości odcinków przeciwprostokątnej na jakie dzieli ją wysokość poprowadzona w
trójkącie prostokątnym jeśli wiadomo że suma długości przyprostokątnych wynosi m zaś stosunek
długości szukanych odcinków wynosi k . Wynik przedstaw w najprostszej postaci.
27 paź 09:50
Saizou :

a+b = m →a
2+b
2 = m
2−2ab
Z podobieństwa trójkątów
mx = a
2
my = b
2
Z tw. Pitagorasa
a
2 + b
2 = (x+y)
2
mx+my = (x+y)
2
m = x+y
I mamy układ
m = x+y
m = x+kx
27 paź 11:24
DAniel: Ale m to jest a+b
27 paź 11:49
a7: z podobieństwa trójkątów
| x | | a | |
| = |
| czyli a2=x(x+y) a2=x(x+kx) ⇒ a2=x2(k+1) |
| a | | x+y | |
z tw. Pitagorasa a
2=x
2+h
2 h
2=x
2*k
2x
2 czyli a
2=x
2+k
2x
4 ⇒a
2=x
2(x
2k+1)
przyrównujemy a
2
i mamy x
2(k+1)=x
2(x
2k+1)
czyli k+1=x
2k+1
x
2=1
x=1 y=k
(?)
27 paź 12:52
a7: u mnie źle
27 paź 13:04
DAniel: no chyba nie
27 paź 13:10
a7: źle bo h2=x*kx=kx2 i masło maślane
27 paź 13:13
DAniel: z tego co wiem to wyniki z pierwiastkami mają być
27 paź 13:14
a7: po nowych wyliczeniach wyszło mi
| | m(√k+1−√k2−k+2) | | m(√k+1+√k2−k+2) | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | k2−1 | | k2−1 | |
27 paź 13:24
a7: chyba to zadanko dla Mili lub Ety
27 paź 13:26
a7: a znasz wyniki @DAniel?
27 paź 13:33
jc: | | √1+k2 | |
x=m |
| , y=kx? |
| | (1+√k)(1+k) | |
27 paź 13:41
Eta:

a+b=m
a
2 +b
2=x
2(k+1)
2
z podobieństwa
| kx | | a | |
| = |
| ⇒ a=x√k√k+1 |
| a | | x(k+1) | |
a
2+b
2=(a+b)
2−2ab = m
2−2x
2√k(k+1)= x
2(k+1)
2
zatem
x
2(k+1)(k+1−2
√k)=m
2
x
2(k+1)(
√k+1)
2=m
2
| | m | | km | |
|AD| =x= |
| i |DB|=kx= |
| |
| | √k+1*(√k+1) | | √k+1*(√k+1) | |
=========================================
27 paź 13:43
Eta:
Poprawiam zapis :
zatem ..... +2√k
27 paź 13:45
DAniel: Dziękuje
27 paź 14:05
Eta:
27 paź 14:08
Mila:
Według rysunku
Ety
1)
a+b=m, c=x*(k+1)
2)
h
2=x
2*k, h=x
√k
Pole Δ na dwa sposoby: ab=c*h⇔
ab=x2√k*(k+1)
(a+b)
2=m
2
a
2+b
2+2ab=m
2
x
2(k+1)
2+2*
x2√k*(k+1)=m
2
x
2*[(k+1)
2+2
√k*(k+1)]=m
2
| | m | | m | |
|AD|=x= |
| i kx= |
| =|DB| |
| | (√k+1)*√k+1 | | (√k+1)*√k+1 | |
=======================================
27 paź 17:01