Macierze
człek: Rozwiąż układ równań zadany macierzą (dla b
1, b
2, ..., b
n − rzeczywiste) tutaj zdjęcie
https://zapodaj.net/a5cc986813ac6.png.html
przepraszam, że podam to w taki sposób, ale nie da się dodać załącznika, a w latex−u
zeszło by zbyt dużo czasu, żeby to napisać...
1 0 0 ... 0 1 | b
1
1 1 0 ... 0 0 | b
2
0 1 1 ... 0 0 | b
3
....... .................
0 0 0 ... 1 1 | b
n
26 paź 21:08
jc: Dla nieparzystych n układ zawsze ma rozwiązanie:
x1 = (b1+b2−b3+ ... − bn)/2 itd.
Dla parzystych n układ ma rozwiązanie, o ile
b1 + b3 + ... = b2 + b4 + + ...
x1 przyjmujesz wtedy jako parametr. x2 = b2−x1, x3=b3−b2+x1, ....
26 paź 22:35
człek: Można prosić o jakieś wyjaśnienie, dlaczego tak?
27 paź 07:18
jc: Rozwiąż zadanie dla n=5 i n=6.
27 paź 07:43