Zosia: Sprawdź , czy równość
cos +tgα 1 1
----------- = --------- + -----
sinαcosα sinα cos²
- jest tożsamością trygonometryczną.
Zad.2
Ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych takich , w których :
a) cyfry nie mogą się powtarzać ,
b) cyfry mogą się powtarzać?.
20 lis 10:29
Dariusz:
Wstawiamy za tgα sinα/cosα i dostajemy
cosα + sinα/cosα 1 1
------------------------ = ----- + -----
sinα * cosα sinα cos2α
cos2 α + sinα cos2α + sinα Po lewej rozszerzylem ulamek, a po prawej
sprowadzilem
------------------- = ------------------ do wspolnego mianownika.
sinα * cos2α sinα * cos2α
20 lis 16:49