całka
anonim123: | | 2 | |
Jakie podstawienie pasuje do tej całki: całka z |
| dx |
| | 7x+4 | |
26 paź 17:32
ICSP: jeżeli już koniecznie musisz podstawieniem to proponuję t = 7x + 4
26 paź 17:34
znak: | | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 4 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx, t = x + |
| |
| | 7x + 4 | | 7(x + 4/7) | | 7 | | x + 4/7 | | 7 | |
Albo po prostu t = 7x + 4
26 paź 17:36
anonim123: Mi dt wychodzi 7dx czy to jest dobrze? bo nie mam drugiego x ?
26 paź 17:42
Jerzy:
Dobrze.
26 paź 17:44
Jerzy:
A o jakim drugim x piszesz ?
26 paź 17:45
anonim123: we wzorze jest dx i przy siódemce drugi x
26 paź 17:46
26 paź 17:49
Jerzy:
A jeśli byłoby podstawienie w innej całce: t =x2 + 1 , to wtedy: dt = ?
26 paź 18:33
anonim123: 2x*dx
26 paź 18:38
Jerzy:
No i dobrze.A o co dokładnie pytasz 17:49
26 paź 18:39
anonim123: Nie wiem co jest mi potrzebne z teorii aby na szybko zrobić te całki oznaczone
26 paź 18:43
Jerzy:
Wygoogluj: „całka oznaczona”
26 paź 20:15