.
Najak: Zad.1
Oblicz objętość 4 moli O2
Zad.2
Oblicz masę 4 cząsteczek H2CO3 . Podaj liczbę moli.
getin:
objętość jednego mola gazu z tego co mnie uczono wynosi 22,4 dm
3
więc 4*22,4dm
3 = 89,6 litra
co do masy cząsteczki H2CO3
składa się z 2 atomów wodoru
jednego atomu węgla
3 atomów tlenu
| | g | | g | | g | |
masa jednego atomu wodoru to 1 |
| , węgla 12 |
| , tlenu 16 |
| |
| | mol | | mol | | mol | |
| | g | |
2*1 + 12 + 3*16 = 62 |
| |
| | mol | |
| | g | |
4 cząsteczki ważą 4*62 = 248 |
| |
| | mol | |