logika 6 zmiennych
kkk: Witam, mam problem z jednym przykładem zadania z logiki:
1.Sprawdzic, czy ponizsze wyrazenia sa tautologiami rachunku zdan:
jak przy czterech zmiennych jestem jeszcze w stanie zastosować metodę tabelki tak przy 6 ciężko
jest rozpatrywać 64 przypadki
.
m)
[(p⇒q)∧(r⇒s)∧(t⇒u)]⇒[(p∧r∧t)⇒(q∧s∧u)]
poda ktoś jakąś korzystną metodę i wytłumaczy mi jak z niej korzystać?
pozdrawiam
26 paź 14:22
Saizou : Metoda skrócona.
Przypuśćmy, że formuła nie jet tautologią, czyli istnieje wartościowanie, dla którego
formuła jest fałszywa.
Implikacja jest fałszywa, gdy 1 ⇒ 0, czyli mamy
(p⇒q)∧(r⇒s)∧(t⇒u) = 1 oraz (p∧r∧t)⇒(q∧s∧u) = 0
p ⇒ q = 1 oraz r ⇒ s = 1 oraz t ⇒ u = 1 oraz p∧r∧t = 1 oraz q∧s∧u = 0
p∧r∧t = 1
p = 1 oraz r = 0 oraz t = 1
Dobieramy pozostałe wartościowania tak aby zachodziło
1 ⇒ q = 1 oraz 0 ⇒ s = 1 oraz 1 ⇒ u = 1 oraz q ∧ s ∧ u = 0
q = 1
s = 0
u = 1
Dla wartościowania
p = 1
q = 1
r = 0
s = 0
t = 1
u = 1
mamy formułę fałszywą.
26 paź 14:35
ite:
Saizou wygląda, że p∧r∧t = 1 → p = 1 oraz r = 1 oraz t = 1
Przy wartościowaniu
p = 1
q = 1
r = 0
s = 0
t = 1
u = 1 wyjściowa implikacja jest prawdziwa
26 paź 15:23
Saizou :
Masz rację, źle wklepałem na klawiaturę, ale idea została zasiana
26 paź 15:25
ite: Jak ładnie napisałeś o 'zasianiu idei', widać, że jesteś nauczycielem z powołania : )
26 paź 15:31
Saizou : Obecnie nie uczę

chociaż mam takie wykształcenie.
Tak swoją drogą, jestem tutaj już ładnych parę lat, 8−9 lat
26 paź 19:44