algebra
a: rozwiąż równanie:
x2000−x1999=20002000−20001999
26 paź 14:05
a7: x=2000
26 paź 15:45
a: Jak to tego dojść?
26 paź 16:40
6latek: Popatrz na prawa i lewa strone rownania
26 paź 16:41
ABC:
a czy to jest jedyne rozwiązanie i dlaczego tak lub nie?
26 paź 16:53
a7: ja zobaczyłam "na oko" że x=2000 spełnia to równanie i upewniłam się w wolframie, że jest to
rozwiązanie
26 paź 17:20
Eta:
"na oko" to .....
26 paź 18:03
Eta:
x>0
x2000−20002000=x1999−20001999
ze wzoru an−bn=(a−b)(an−1+b*an−2 +....+bn−1)
(x−2000)(x1999+2000*x1998+...+20001999)−(x−2000)(x1998+2000*x1997+...
+20001998)=0
(x−2000)=0 lub (.........− ........) >0
x=2000 −−− jedyne rozwiązanie
26 paź 18:15