Odwrotna funkcja i jej dziedzina
Shizzer: Znaleźć funkcję odwrotną h(x):
| | π | |
f(x) = cos2x dla x ∊ [0, |
| ] (ograniczenie kątów wskazuje, że jesteśmy w pierwszej |
| | 2 | |
ćwiartce układu kartezjańskiego)
y = cos
2x /
√
√y = cosx
Funkcją odwrotną do funkcji cosx jest funkcja arccosx.
arccos
√y = x
f
−1(x) = h(x) = arccos
√x
D
h(x) = x ∊ [0, 1]
Dobrze rozwiązałem ten przykład? W odpowiedzi do tego zadania nie było podanej dziedziny
funkcji odwrotnej, ale ja myślę, że być powinna. Skoro funkcja odwracana ogranicza kąty do
pierwszej ćwiartki to znaczy, że wartości funkcji cos, a więc argumenty funkcji arccos powinny
być ograniczone do przedziału [0, 1]. Czy się mylę?
26 paź 13:31
Saizou :
| | π | |
Funkcja jest odwracalna, gdy jest bijekcją. Dziedzina [0, |
| ] nam to zapewnia. |
| | 2 | |
Dziedzinę funkcji odwrotnej należy podać.
26 paź 14:25
Adamm:
Dh(x) = x ∊ [0, 1]
a co to za magiczny zapis
26 paź 14:35
Shizzer: A taką funkcję jak odwrócić?
f(x) = x +
√x
D
f(x) = [0, +
∞)
y = x +
√x
Dla mnie osobiście dziwny przykład, nie mam pomysłu jak go ruszyć
26 paź 14:36
Shizzer: @Adamm to miała być dziedzina funkcji h(x) i (x) miało być też w indeksie dolnym
26 paź 14:37
Saizou :
y = x +
√x dla x∊[0: +
∞)
Podstawmy t
2 = x, wówczas
y = t
2+t
26 paź 14:43
Adamm:
@Shizzer
Funkcja to samo 'h'. Ten zapis "h(x)" to tak naprawdę po prostu konwencja zapisu.
Więc poprawniej by było zapisać Dh = {x : x ∊ [0, 1]} lub po prostu Dh = [0, 1]
26 paź 14:43
Shizzer: Dziękuję Wam!
26 paź 14:47
Shizzer: Jeszcze jednego przykładu nie rozumiem. Mianowicie:
f(x) =
√arctgx
Funkcja ta jest bijekcją więc jest odwracalna.
Dziedzina f(x):
arctgx ≥ 0
D
f = {x : x ∊ [0, +
∞)}
y =
√arctgx /
2
y
2 = arctgx
tg(y
2) = x
f
−1(x) = h(x) = tg(x
2)
| | π | |
I teraz dziedzina. W książce odpowiedź jest taka: dziedzina to zbiór [0, |
| ) Mógłby mi |
| | 2 | |
ktoś podpowiedzieć z czego ona wynika?
26 paź 16:03
Shizzer: Ktoś pomoże?
26 paź 18:48
jc: Bijekcja? to dla jakiego x, √arctg x = −1?
26 paź 19:08