matematykaszkolna.pl
Odwrotna funkcja i jej dziedzina Shizzer: Znaleźć funkcję odwrotną h(x):
 π 
f(x) = cos2x dla x ∊ [0,

] (ograniczenie kątów wskazuje, że jesteśmy w pierwszej
 2 
ćwiartce układu kartezjańskiego) y = cos2x / y = cosx Funkcją odwrotną do funkcji cosx jest funkcja arccosx. arccosy = x f−1(x) = h(x) = arccosx Dh(x) = x ∊ [0, 1] Dobrze rozwiązałem ten przykład? W odpowiedzi do tego zadania nie było podanej dziedziny funkcji odwrotnej, ale ja myślę, że być powinna. Skoro funkcja odwracana ogranicza kąty do pierwszej ćwiartki to znaczy, że wartości funkcji cos, a więc argumenty funkcji arccos powinny być ograniczone do przedziału [0, 1]. Czy się mylę?
26 paź 13:31
Saizou :
 π 
Funkcja jest odwracalna, gdy jest bijekcją. Dziedzina [0,

] nam to zapewnia.
 2 
Dziedzinę funkcji odwrotnej należy podać.
26 paź 14:25
Adamm: Dh(x) = x ∊ [0, 1] a co to za magiczny zapis
26 paź 14:35
Shizzer: A taką funkcję jak odwrócić? f(x) = x + x Df(x) = [0, +) y = x + x Dla mnie osobiście dziwny przykład, nie mam pomysłu jak go ruszyć emotka
26 paź 14:36
Shizzer: @Adamm to miała być dziedzina funkcji h(x) i (x) miało być też w indeksie dolnym
26 paź 14:37
Saizou : y = x + x dla x∊[0: +) Podstawmy t2 = x, wówczas y = t2+t
 1 1 
y +

= t2 + t +

4 4 
 1 1 
y+

= (t+

)2
 4 2 
 1 
y+14

= t
 2 
 1 
y+14

= x
 2 
 1 
x = [y+14

]2
 2 
26 paź 14:43
Adamm: @Shizzer Funkcja to samo 'h'. Ten zapis "h(x)" to tak naprawdę po prostu konwencja zapisu. Więc poprawniej by było zapisać Dh = {x : x ∊ [0, 1]} lub po prostu Dh = [0, 1]
26 paź 14:43
Shizzer: Dziękuję Wam! emotka
26 paź 14:47
Shizzer: Jeszcze jednego przykładu nie rozumiem. Mianowicie: f(x) = arctgx Funkcja ta jest bijekcją więc jest odwracalna. Dziedzina f(x): arctgx ≥ 0 Df = {x : x ∊ [0, +)} y = arctgx / 2 y2 = arctgx tg(y2) = x f−1(x) = h(x) = tg(x2)
 π 
I teraz dziedzina. W książce odpowiedź jest taka: dziedzina to zbiór [0,

) Mógłby mi
 2 
ktoś podpowiedzieć z czego ona wynika?
26 paź 16:03
Shizzer: Ktoś pomoże? emotka
26 paź 18:48
jc: Bijekcja? to dla jakiego x, arctg x = −1?
26 paź 19:08