funkcje
salamandra: Wykaż, że jeśli funkcje f : X → Y i g : Y → Z są
różnowartościowe, to g ◦ f również jest funkcją różnowartościową.
Jak to wykazać?
25 paź 23:21
ICSP: Dowód jest jednolinijkowy.
Rozpisałeś chociaż swoje założenia oraz tezę w formie zapisu matematycznego ?
25 paź 23:33
salamandra: f(x)=y
g(y)=z
Więc g * f = g(f(x)= g(y)=z
Coś takiego?
25 paź 23:55
ICSP: Nie znasz definicji różnowartościowości funkcji.
Niech x1 , x2 ∊ X
g(f(x1)) = g(f(x2)) ⇒ f(x1) = f(x2) ⇒ x1 = x2
Tyle.
25 paź 23:58
salamandra: Dzięki, ale niezbyt kumam, bo przecież różnowartościowa jest wtedy, gdy f(x1)≠f(x2) dla każdej
pary x.
26 paź 00:03
ICSP: jak wolisz.
Niech x1 , x2 ∊ X będą takie, że x1 ≠ x2
Wtedy
x1 ≠ x2 ⇒ f(x1) ≠ f(x2) ⇒ g(f(x1)) ≠ g(f(x2))
Zapoznaj się przy okazji z prawem kontrapozycji.
26 paź 00:06
salamandra: Dzięki raz jeszcze
26 paź 00:15
6latek: Zadanie z 1 klasy liceum
26 paź 16:06
ICSP: Takie typowe na zrozumienie definicji i jej zastosowanie.
Pasuje na 1 liceum.
Tylko nie wiem czy w pierwszej liceum jest zdefiniowane składanie funkcji.
26 paź 16:25