OBRAZY I PRZECIWOBRAZY
Marcinkiewski: Zadanie 17. Znaleźć obrazy i przeciwobrazy zbiorów [1, 4], (−1, 1] oraz
[−2, −1) ∪ [0, 4) poprzez funkcję f : R → R, gdy:
a) f(x) = x
2
b) f(x) = |x|
c) f(x) = x + 2
Do tej pory mam:
a) [1,4]
f([1,4]) = [1,16] f
−1([1,4]) = [1,2]
(−1, 1]
f((−1,1] = (0,1] f
−1((−1,1] = ?
niestety nie wiem jak to zrobić w przypadku
[−2, −1) ∪ [0, 4)
To moje pierwsze zadania z tym związane a nie został wytłumaczony temat. Proszę o pomoc i
wskazówki
Saizou :

Obraz z x−ów masz podać y
Przeciwobraz z y−ów masz podać x
Np. weźmy b) f(x) = y = |x|
rysujemy wykres funkcji y = |x|
f([1,4]) = [1, 4]
f
→([1, 4]) = [−4, −1] ∪ [1, 4]