Szukanie wyznacznika macierzy
bartek2213: Witam, polecenie zadania to obliczyć wyznaczniki podanych macierzy
wykorzystując ich własności, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć z jakich własności
mógłbym skorzystać? Siedzę i siedzę nad tymi przykładami i na nic nie mogę wpaść.
Nie wiem w jaki sposób mogę przedstawić macierze na tej stronie, więc po prostu
wklejam link do zdjęcia przykładów:
https://ibb.co/0QLBkVV?fbclid=IwAR3SHjstToNl6y_lnausM-TH8umNcNiKE9w-WRFUGA1H6dLv_lKC8aDsfDw
Nie proszę o pomoc we wszystkich przykładach, ale chociaż o jakieś wskazówki w kilku
z nich, reszte może uda mi się wykombinować na podstawie pozostałych
25 paź 18:54
Mila:
Jakie metody miałeś podane na wykładzie?
25 paź 20:30
ABC:
mnożenie wiersza/kolumny przez liczbę i dodawanie do innego wiersza/kolumny , albo w celu
uzyskania macierzy trójkątnej , albo rozwinięcie Laplace'a po uzyskaniu dużej ilości zer
25 paź 20:48
6latek: Dobry wieczor
Wyznacznik 4 stopnia mozna sprowadzic do stopnia trzeciego np metoda Chio
Stopien trzeci to juz umiesz .
25 paź 21:17
6latek: taka uwaga
Metoda Chio ma te przewage nad regula Laplacea ze pozwala wyznacznik stopnia n−tego sprowadzic
do jednegi wyznacznika
stopnia n−1 ,podczas gdy regula Laplacea daje wtedy n wyznacznikow stopnia n−1 .
25 paź 21:25
a7:

I−II wiersz
II−III wiersz
III−IV wiersz
IV−V wiersz i mamy macierz dolną trójkątną z zerami u góry
DetA=3*3*3*3*7=567
25 paź 21:30
bartek2213: A co byście sugerowaili w przypadku dwóch ostatnich przykładów? Nie miałem
wspomnianej metody Chio. Metody, których powinienem użyć to dodawanie kolumn/wierszy,
wyciąganie wspólnego czynnika elementów przed macierz.
26 paź 08:34
Mariusz:
Proponowałbym rozbić na sumę dwóch wyznaczników tak aby w jednym z nich
wyciągnąć wspólny czynnik z tej kolumny
Masz macierz A =
1 5 1 3
5 3 2 6
2 4 5 1
3 2 4 2
oraz macierz B=
1 −1 1 3
5 2 2 6
2 −1 5 1
3 2 4 2
Twój wyznacznik będzie równy
1111detA+detB
26 paź 10:21