funkcje
salamandra: Zadanie 9. Znajdz takie funkcje f, g, dla ktorych h = g * f (złożenie funkcji, brakuje takiego
symbolu na forum)
a) h(x)=
√6x4−5x2+2
c)h(x)=(sin3x)
2
no to tak, wiem, że g * f = g(f(x)). Próbowałem jakoś a) rozłozyć na czynniki i odpowiednio to
dobrać, ale nie da się tego podzielić
25 paź 17:42
ABC:
ale jak na czynniki? czy rozumiesz że w a) g(x)=√x , f(x)=6x4−5x2+2 ?
25 paź 17:44
salamandra: no przecież
25 paź 18:00
salamandra: b) nie ruszę, nigdy nie miałem funkcji z logarytmem naturalnym, a tym bardziej połączonej z
funkcją trygonometryczną.
25 paź 18:01
Maciess: Idź na łatwizne i weź złożenie z identycznością.
25 paź 18:04
wredulus_pospolitus:
b)
f(x) = x
2
25 paź 18:25
wredulus_pospolitus:
c)
g(x) = sin(x)
2
f(x) = 3x
d)
g(x) =
√sinx
f(x) = 1/x

na łatwiznę
25 paź 18:25
salamandra: dzięki!
25 paź 21:29