wykres - liczby zespolone
bluee: Czy ktoś mógłby ocenić czy dobrze myślę....?
Narysuj zbiór liczb zespolonych spełniających warunek.
a). {z∊C: |z|≥1} Koło o promieniu 1 i środku w początku układu. Zakreskowuję obszar poza nim.
b). {z∊C: Im(z)≥Re(z)} Prosta x=y. Zakreskowuję obszar nad nią.
| | 3 | |
c). {z∊C: π≤Arg(z)≤ |
| π} Dwie proste x=0 oraz y=−x. Zakreskowuję obszar między nimi w II |
| | 2 | |
ćwiartce.
d). {z∊C: |z−1|≥3} Koło o promieniu 3 i środku w punkcie 1,0. Zakreskowuję obszar poza nim.
25 paź 17:15
ite: We wszystkich przykładach jest znak większe równe /mniejsze równe/. Uwzględnij to w
odpowiedziach.
c/ popraw rozwiązanie, sprawdź ćwiartkę układu współrzędnych. Dlaczego x=0 oraz y=−x ?
25 paź 18:20
bluee: C). Y=0 oraz y=x ćwiartka iii
Mam jeszcze jedną zagwozdkę...
Postać trygonometryczna z liczby z=−3i
|z|=
√3
W odpowiedzi mam z=
√3(cos 3pi/2 + i sin 3pi/2)
25 paź 18:28
ite:

c/ wnętrze kąta z ramionami i wierzchołkiem
18:28 brak oznaczeń kąta po nazwach f. trygonometrycznych
powinno być |z|=3
25 paź 18:48
bluee: Tak już się zorientowałam, że |z|=3. Ale i tak nie zgadza się z odpowiedzią. tam z=
√3(cos...
Dziękuję za pomoc z C
25 paź 18:51
ite: c/ bez wierzchołka ← poprawiam
25 paź 18:52
bluee: Ok W tej odpowiedzi do z=−3i chyba jest błąd
25 paź 19:00
ite:

ten pierwiastek się nie zgadza
25 paź 19:09
bluee: Który pierwiastek
√0+(−3)2=3
25 paź 19:10
ite: z=√3(cos 3pi/2 + i sin 3pi/2)
25 paź 19:16
bluee: Ok
25 paź 19:17
ite: tak jest zapisane w odpowiedzi?
25 paź 19:17
bluee: TAK
25 paź 20:10
Mila:

z=−3i
|−3i|=3
25 paź 20:17