Rozwiąż układ równań macierzowych
Ubogi_matematyk: Rozwiąż układ równań
X + [1 −1 / −1 3]Y = [1 0 / 0 1]
[3 1 / 1 1]X + Y = [2 1 / 1 1]
Nie potrafię narysować macierzy tutaj....
Proszę o pomoc! Dopiero zaczynam przygodę z macierzami i niestety nie mam pojęcia jak rozwiązać
ten przykład.
25 paź 15:57
wredulus_pospolitus:
X + [1 −1 / −1 3]Y = [1 0 / 0 1] −−−−>
X = [1 0 / 0 1] − [1 −1 / −1 3]Y
podstawiasz do drugiego równania mnożysz, dodajesz, przerzucasz na drugą stronę
później zostanie tylko wyznaczenie macierzy odwrotnej i masz już Y
25 paź 16:16
Ubogi_matematyk: Ok, dziękuję bardzo, myślałem, że można to jakoś łatwiej zrobić, ale jednak tylko na około.
Pozdrawiam
25 paź 18:01