1 | 1 | 1 | ||||
cn= | + | +..... | ||||
n+1 | n+2 | 2n |
1 | 1 | 1 | ||||
cn+1= | + | +.....+ | i nwm jak to odjac | |||
n+2 | n+3 | 2n+2 |
1 | 1 | 1 | ||||
cn = | + | + ... + | ||||
n + 1 | n+2 | 2n |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
cn+1 = | + ... + | + | + | |||||
n+2 | 2n | 2n + 1 | 2n + 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
cn + 1 − cn = | + ... + | + | + | − | ||||
n+2 | 2n | 2n + 1 | 2n + 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
( | + | + ... + | ) = | + | − | |||||||
n + 1 | n+2 | 2n | 2n + 1 | 2n + 2 | n+1 |
1 | 1 | |||
Dlatego wyrazy | oraz | pojawiają się w sumie. | ||
2n + 1 | 2n |
1 | 1 | |||
W tej sumie jest też wyraz | oraz | tyle, ze są one tak jakby ukryte w | ||
2n − 1 | 2n − 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |