funkcje
salamandra: Czy funkcja x2 jest surjekcją, injekcją czy bijekcją? Próbuję zrozumieć te pojęcia, ale
wszędzie jest tłumaczenie na zbiorach. a ja chciałbym zobaczyć na konkretnym przykładzie.
Według mnie jest to bijekcja.
25 paź 12:34
ABC:
zależy na jakim zbiorze , na swojej maksymalnej dziedzinie nie jest bijekcją
25 paź 12:45
salamandra: A nie, myślałem, że jest różnowartościowa, jeśli f(x1)=f(x2), więc jeśli mówimy o całej
dziedzinie, to będzie surjekcją?
25 paź 12:48
wredulus_pospolitus:
injekcja −−− inaczej, funkcja różnowartościowa ... wszystko zależy od dziedziny f(x) ... jeżeli
Df = R to oczywiście nie jest ona różnowartościowa
suriekcja −−− inaczej funkcja 'na', czyli taka która przyjmuje wszystkie wartości ze zbioru Y
(danego w opisie funkcji)
więc jeżeli funkcja jest opisana:
1) f: R −> R f(x) = x2 to nie jest injekcją i nie jest suriekcją
2) f: <0;+∞) −> R f(x) = x2 to jest injekcją, ale nie jest suriekcją
3) f: R −> <0 ; +∞) f(x) = x2 to nie jest injekcją, ale jest suriekcją
4) f: <0;+∞) −> <0 ; +∞) f(x) = x2 to jest bijekcją
25 paź 13:09
wredulus_pospolitus:
(1) patrz punkty (2) i (3)
(2) bo na przykład mamy x = −1 oraz x = 1 takie że f(−1) = f(1) = 1
(3) bo na przykład nie istnieje taki 'x' aby: f(x) = −1
25 paź 13:11
wredulus_pospolitus:
tfu ... na odwrót (2) i (3) (argumentację źle przypisałem do punktów)
25 paź 13:12
salamandra: dlaczego w 1) nie jest suriekcją, skoro dla każdego y istnieje x, że y=f(x)?
Czym się różni zapis 2 od 3?
25 paź 13:13
salamandra: "Czym się różni zapis 2 od 3"−− oczywiście pytam o R−><0;∞) i <0;∞)−>R
25 paź 13:15
wredulus_pospolitus:
f: (zbiór X) −> (zbiór Y) ; f(x) = x2
tak wygląda zapis funkcji ... i on nam mówi z jakiego zbioru (zbiór X znany nam jako Df)
działamy w jaki zbiór (zbiór Y który NIE JEST równoznaczny ze zbiorem wartości ZWf)
dopiero jeżeli (zbiór Y) = ZWf wtedy mamy surjekcję
25 paź 13:15
wredulus_pospolitus:
Więc w (2) mamy:
x ∊ < 0 ; +∞) ,a y ∊ R
a w (3) mamy:
x ∊ R ,a y ∊ <0 ; +∞)
25 paź 13:17
wredulus_pospolitus:
W (2) nie wszystkie y'ki ze zbioru R zostały 'użyte' (np. y = −1 nie jest) i dlatego nie mamy
surjekcji
25 paź 13:18
salamandra: Teraz jasne, dzięki, idę działać i zaraz podeślę przykłady do sprawdzenia
25 paź 13:18
salamandra: 6. Czy funkcja jest bijekcją?
a) f : R → R f(x) = x
2
b) f : R → R f(x) = x
3
c) f : R → R f(x) = sin x
d) f : R → [−1, 1] f(x) = sin x
| | π | |
e) f : [0, |
| ] → [0, 1] f(x) = sin x |
| | 2 | |
a)nie, ponieważ nie jest różnowartościowa, np. f(−1)=f(1)
b) tak
c)nie
d)nie
e) tak
dobrze?
25 paź 15:54
wredulus_pospolitus: dobrze
25 paź 16:17
salamandra: dzięki
25 paź 16:18