zbadać ciągłość funkcji:
nawrocki: zbadać ciągłość funkcji:
2−(x+1)
2 ,x<0
f(x)= e
x ,0<x<=1
(x+1)/2 ,x>1
prosze o pomoc
25 paź 12:18
a7:

rysunek pomocniczy (funkcja nie ciągła)
25 paź 12:32
nawrocki: a jak mógłbym to algebraicznie sprawdzic. mianowicie co zrobić gdy nie da sie sprawdzic
wartosci funkcji dla 0 ponieważ dla każdego z rownan jest poza zbiorem?
25 paź 12:41
25 paź 12:44
a7: liczy się granice w punktach, w których jedna funkcja przechodzi w drugą
25 paź 12:45
a7: 12:41 dla x=0 jest ciągłość
25 paź 12:49
klocki: dzięki bardzo
25 paź 12:59
nawrocki: Dzieki wielkie za pomoc
25 paź 13:00
a7:
25 paź 13:07
a7: a faktycznie w Twoim zapisie funkkcji x=0 nie należy do dziedziny, więc o ile to nie bląd to
nie będzie ciągłości i dla x=0
25 paź 13:10