funkcje
salamandra: Czy obraz zbioru A w odwzorowaniu od f to po prostu "zawężony" zbiór wartości?
a) f(x)=x2 A=[−1. 1]={x∊R: −1≤x≤1}
b) f(x)=sin(x) A=(0;π)={x∊R: 0<x<π}
a) f(−1)=1
f(1)=1
Yf=<0;1>
b) Yf=(0;1)
25 paź 10:54
salamandra: | | ⎧ | 1 x∊Z | |
| c) f(x)= | ⎩ | 0 x∉Z | A=[0,1]
|
Yf=<0;1>
| | ⎧ | 1 x∊Z | |
| d)f(x)= | ⎩ | 0 x∉Z | A=(0,1)
|
Yf=(0)
25 paź 11:00
ite:
c/ popraw
25 paź 11:11
salamandra: oczywiście Yf=(0,1)
25 paź 11:12
ite:
d/ zapis do poprawienia
25 paź 11:12
salamandra: d)Yf={0}
c) {0,1}
25 paź 11:12
ite:
zbiór wartości funkcji z punktu c/ to {0,1}, więc obraz zbioru A nie może być taki jak podajesz
25 paź 11:14
ite: OK o to chodziło : )
25 paź 11:14
ite: a/ OK
b/ do poprawienia
25 paź 11:16
salamandra: A na czym polega przeciwobraz? W kolejnym zadaniu mam wyznaczyć przeciwobraz.
a) f(x)=x2 A=[1,2]
25 paź 11:16
znak: Przeciwobraz − dostajesz wynik i szukasz argumentów, dla których dostaniesz dany przedział.
f−1([1, 2]) = {x ∊ X: f(x) ∊ [1, 2]}
Czyli wynik to x ∊ [−√2, −1] ∪ [1, √2]
25 paź 11:22
salamandra: rozumiem, dziękuję
25 paź 11:24
ite:

te czerwone przedziały są odpowiedzią
25 paź 11:25
ite: jeszcze popraw b/ z 10:54
25 paź 11:26
salamandra: (0;1>?
25 paź 11:30
ite: Tak jest, nie sugeruj się, jakim przedziałem jest zapis zbioru A, ale jakie wartości w tym
przedziale osiąga funkcja.
25 paź 11:33
salamandra: Ok, dzięki. W ogóle, jaka jest różnica między zapisem "[", a "<"? Są one równoważne?
25 paź 11:33
ite: te symbole są używane wymiennie, w średnich szkołach raczej "<"
25 paź 11:44
salamandra: b) f(x)=sinx A=0
f−1{0}={x∊X: f(x)=0}
x=kπ k∊ℤ
c)f(x)=cosx A=(1,2)
f−1(1,2)={x∊X: f(x)∊(1;2)}
x∊∅
d)f(x)=−x2 A=(−1,1)
f−1(−1,1)={x∊X: f(x)∊(−1,1)}
x∊(−1,0>
ok?
25 paź 12:06
ite: b/,c/ przeciwobrazy się zgadzają, w d/ nie
25 paź 12:13
ite:
25 paź 12:19
salamandra: d) x∊(−1;1)?
25 paź 12:20
salamandra: ok, myślałem, że jak wykracza poza zakres (no bo f(x)≠1), to przerywamy w tym momencie, gdzie
przekraczamy wartość 0.
25 paź 12:21
Adamm:
f|A(B) = f(A∩B)
25 paź 17:09