Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej. Jak rozpisać?
oooxooo: Cześć, jak zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb opisanych równaniem
|z − 2i| + |z| = 4?
Czy będzie to elipsa?
Próbowałam za z podstawić x + iy i rozpisać moduły, przy okazji podnosząc do kwadratu.
Doszłam do równania
4x2 + 3y2 = 9 + 6y
Przeszkadza mi to 6y i co dalej z tym zrobić?
25 paź 08:47
jc: Elipsa o ogniskach: 0, 2i i promieniach: 2,
√3.
25 paź 09:15
ite: a mnie uparcie wychodzi
25 paź 12:06
jc: ite, masz rację
25 paź 13:17
jc:

Na rysunku widzimy trójkąt równoboczny o boku 2. Jego wysokość =
√3,
Dlatego mamy x
3/3 + (y−1)
2/4 = 1.
25 paź 13:21