Rysowanie w płaszczyźnie zespolonej
Lux: Narysuj na płaszczyźnie zespolonej zbiór Re(z4) > 0
Nie wiem jak się zabrać za to zadanie. Znalazłam rozwiązanie w którym pierwszym krokiem było
zamienienie Re(z4) na 4arg(z), ale nie mam pojęcia skąd się to wzięło. Czy ktoś mógłby mi to
wytłumaczyć?
25 paź 01:46
Lux: Jakiekolwiek wskazówki?
25 paź 13:19
ABC:
na piechotę rób z=x+yi i brutalnie podnoś do potęgi a potem szukaj w ksiażkach z geometrii
analitycznej równania
25 paź 13:31
ICSP: Re(z4) = Re(|z|4(cos(4α) + isin(4α)) = |z|4cos(4α) > 0 ⇒ z ≠ 0 i cos(4α) > 0
25 paź 13:52
Lux: Pomogło, dziękuję bardzo
25 paź 16:44