Trygonometryczny układ równań
dada: x+y = π/2
cos2(y)−cos2(x)= 1
wyszlo mi koncowo x=π
y= −1/2 π ale nie zgadza mi sie to gdy podstawie do poczatku, moze ktos pomoze?
24 paź 21:48
wredulus_pospolitus:
x+y = π/2 −−> y = π/2 − x
cos2(π/2 − x) − cos2x = sin2x − cos2x = −cos(2x) = 1 −−−> 2x = 3π/2 + 2kπ −−>
−−> x = 3π/4 + kπ −−> y = −π/4 − kπ
24 paź 21:51
wredulus_pospolitus:
albo:
... = sin
2x − cos
2x = sin
2x − (1−sin
2x) = 2sin
2x − 1
| | π | |
2sin2x −1 = 1 −−−> 2sin2x = 2 −−−> sin2x = 1 −−−> x = |
| + kπ |
| | 2 | |
A wcześniej oczywiście spierdoliłem:
cos(2x) = −1 → 2x =
π + 2kπ a nie 3π/2
24 paź 21:54
Mila:
Słownictwo zapożyczone ?
24 paź 22:02
Eta:
Pewnie Wredulus często bywa na manifie
24 paź 22:18
Mila:
Też tak myślę
24 paź 22:36