f.wymierna
Kłopot;/: PROSZE O POMOC BARDZO MI ZALEŻY! A nawet o podpowiedź jak wykorzystac te dane które sa
podane w zadaniu.PROSZE
1
| | 2−x | |
funkcja f(x)= |
| przyjmuje wartości ujemne wtedy i tylko wtedy
|
| | x+b | |
gdy x∊(−∞,−5)U(2,∞)
wyznacz wartosc współczynnika b.
2
| | ax+b | |
Funkcja f(x)= |
| jest monotoniczna w przedziałach (−∞,3)U(3,∞). Zbiorem wartosci |
| | x+c | |
funkcji jest ℛ−{2} a jej miejscem zerowym jest liczba −2.5
p.s.jak wykorzystac w tym zadaniu ta monotoniczosc?
28 lut 18:47
Kłopot;/: 
?
28 lut 19:23
edi: 1.
b ∊ (2;5)
28 lut 19:35
Kłopot;/: hm ciekawe czemu takie coś i czemu tak zapisane

?

. przeciez b to jedna liczba
28 lut 19:39
fikuś: f(x(=−x+b−2−bx+2=−x+bx+b+−b−2x+b=−1−b+2x+b
f
28 lut 19:53
fikuś: robię wolno rysunek idzie mi to kiepsko
28 lut 19:53
fikuś: f(−5}=o
b=2
28 lut 19:54
Emma:
1) D
f= R|{−b}
f(x) <0
( 2−x)(x+b)<0 −− ramiona paraboli do dołu
x€( −∞, −b)U( 2,∞) , wniosek: −b= −5 to
b= 5
2) D
f= R|{−c}
jeżeli jest monotonczna w podanym przedziale
tzn, że do dziedziny nie należy x= 3
więc
c= −3
ZW= R \ {−2} tzn. że a= −2 bo asymptota pozioma jest y= −2
x= −2,5 −− miejsce zerowe
to: licznik −2x+b=0 => −2*(−2,5)+b=0
b= 5
spr.
| | −2x+5 | | −2(x−3) +11 | | 11 | |
f(x) = |
| = |
| = −2 + |
|
|
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
ZW= R\{−2} x
o= −2,5
i f(x) maleje ( monotoniczna) w przedziale x€( −∞,3) U(3,∞)
28 lut 20:03
Emma:
poprawiam błąd w zapisie:
ma być:
icznik : −2x +b=0 => −2*(−2,5)+b=0 => b=
−5
| | −2x −5 | | −2(x −3) −11 | | 11 | |
f(x) = |
| = |
| = −2− |
| |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
28 lut 20:13
Uprzejmy: tu jest błąd, f(x) nie maleje w przedziale x€(−inf,3)U(3,+inf) tylko maleje w przedziale
x€(−
∞,3) oraz (3,+
∞) tu nie może być mowy o sumie przedziałów
13 kwi 23:40