Statystyka
Maciek70: Mam parę wyników jakiegoś pomiaru dla których należy
"Wyznacz estymatory wartości średniej i wariancji"
3.02, 2.96, 2.6, 2.47, 2.13, 2.04, 1.82, 1.34, 1.15
Jak wyznaczyć estymator wartości średniej?
Z pewnej prezentacji (agh) przeczytałem, że najlepszym estymatorem wartości oczekiwanej jest
średnia
arytmetyczna. Czy właśnie odpowiedź to średnia arytmetyczna to estymator wartości średniej?
Jeśli tak to jak mogę to wykazać, że nie jest to np. mediana?
A jeżeli w tym zadania mowa o czymś zupełnie innym bardzo proszę o pomoc.
wyniki do danych:
średnia = 2,17
mediana = 2,13
Rozstęp = 1,87
wariancja (w całej populacji) = 0,388
24 paź 19:01
24 paź 19:05
Maciek70: niestety nie ma na tej stronie żadnych informacji na temat estymatorów.
24 paź 19:08
a7: no tak ,ale jeśli dobrze rozumiem i pamiętam to estymatorem średniej będzie sama średnia tych
danych, a estymatorem mediany będzie sama mediana tych danych
24 paź 19:28