Funkcja wykładnicza
Szkolniak: Witam. Ostatnio na lekcji dostałem zadanie, które brzmiało: ''Wyznacz wartości parametru m, dla
których równanie f(x)=m ma dwa pierwiastki różnych znaków''.
Funkcja ma postać: f(x)=2
|x+2|
Postanowiłem że spróbuję rozwiązać to zadanie algebraicznie, ale coś mi ciągle nie wychodzi i
nie mam pojęcia gdzie jest błąd..
Moje rozwiązanie:
2
|x+2|=m, m>0
|x+2|=log
2(m)
x+2=log
2(m) v x+2=−log
2(m)
x=log
2(m)−2 v x=−log
2(m)−2
Niech x
1=log
2(m)−2 i x
2=−log
2(m)−2,
przechodzę teraz do dwóch możliwości:
(x
1>0 ∧ x
2<0) v (x
1<0 ∧ x
2>0)
(log
2(m)−2>0 ∧ −log
2(m)−2<0) v (log
2(m)−2<0 ∧ −log
2(m)−2>0)
| | 1 | | 1 | |
(log2(m)>log2(4) ∧ log2(m)>log2( |
| )) v (log2(m)<log2(4) ∧ log2(m)<log2( |
| )) |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
(m>4 ∧ m> |
| ) v (m<4 ∧ m< |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
W odpowiedziach jest jedynie przedział (4;+inf) i właśnie nie mam pojęcia co z tym przedziałem
| | 1 | |
od 0 do |
| .. W czym tkwi błąd? |
| | 4 | |
24 paź 18:35
Eta:

Graficznie !
|x| T[−2,0]
y=2
x → y=2
|x| → y=2
|x+2|
m∊(4,
∞)
=========
i po ptokach
24 paź 18:48
ABC:
nie pomyśłał że zbiór wartości to <1,+
∞) to od razu powinno mu zapalić lampkę ostrzegawczą ,
| | 1 | |
jakie |
| ?  |
| | 4 | |
24 paź 18:51
Szkolniak:
Eta o graficznym sposobie wiem, ale gdybym trafił na takie zadanie na maturze to jakoś
wolałbym chyba algebraicznie to zrobić, chociaż nie wiem czy nie idzie się o wiele łatwiej
pomylić..
ABC czyli jeśli robimy w sposób algebraiczny, to i tak gdzieś w głowie trzeba to sobie
nadal graficznie wyobrażać? czy jak?
24 paź 19:06
a7: log
2m=|x+2|
1.x+2=log
2m dla x>−2 m>0
2.−x−2=log
2m dla x<−2 m>0
| | 1 | |
2. x=log |
| dla x<−2 tutaj mamy x<−2 i dlatego te rozwiązania (punkty przecięcia z m) |
| | 4m | |
zawsze są po lewej stronie osi OY
| | m | | m | |
log2( |
| )>0 ⇒ log2 |
| >log21 czyli m>4 m∊(4,∞) |
| | 4 | | 4 | |
24 paź 22:01
Eta:
Bez logarytmów!
dla x≥ −2 y= 4*2
4 dla x=0 y=4 po wyżej 4 punkty wykresu leżą po prawej stronie
| | 1 | |
dla x<−2 y= |
| 2−x punkty wykresu leżą po prawej stronie |
| | 4 | |
zatem równanie ma dwa pierwiastki różnych znaków
dla m >4
24 paź 22:17
Eta:
Poprawiam zapis
| | 1 | |
dla x<−2 y= |
| 2−x punkty leżą po lewej stronie powyżej y=4 |
| | 4 | |
24 paź 22:34