24 paź 18:16
ite: są niezbędne nawiasy i wzór na pochodną ilorazu
24 paź 18:34
anonim123: Ale tylko pochodne mają być w nawiasach?
24 paź 18:37
wredulus_pospolitus:
Ale to co zapisałaś to co to jest

To jest wynik
24 paź 18:37
wredulus_pospolitus:
a niby dlaczego e
x − 1 ma nie być w nawiasie

to co
e
x − 1*5 znaczy to samo co (e
x−1)*5
24 paź 18:38
anonim123: To są dwa eóżne zapisy to każdą funkcję dać w nawias?
24 paź 18:43
Dziadek Mróz:
| | u | |
y = |
| u = ex − 1 v = ex + 1 |
| | v | |
| | u | | [u]'v − u[v]' | |
y' = [ |
| ]' = |
| = (1) |
| | v | | v2 | |
u' = [e
x − 1]' = [e
x]' − [1]' = e
x
v' = [e
x + 1]' = [e
x]' + [1]' = e
x
| | ex(ex + 1) − ex(ex − 1) | |
(1) = |
| = |
| | (ex + 1)2 | |
| | ex[(ex + 1) − (ex − 1)] | |
= |
| = |
| | (ex + 1)2 | |
| | ex[ex + 1 − ex + 1] | |
= |
| = |
| | (ex + 1)2 | |
24 paź 18:50
anonim123: Dziękuję
24 paź 19:07
anonim123: Kiedy mam dawać nawiasy a kiedy nie?
25 paź 10:26
anonim123: Proszę o odpowiedź bo robię zadania na zaliczenie i niebardzo wiem gdzie mam dawać nawiasy
25 paź 12:02
anonim123: przy mnożeniu pochodnych ze wzoru mam dać wynik w nawiasie?
25 paź 12:04
wredulus_pospolitus:
WSZĘDZIE.
Najlepiej zrób zdjęcie i wrzuć link
25 paź 12:05
anonim123: z tych zadań co robię na zaliczenie?
25 paź 12:07
wredulus_pospolitus: na przykład ... zrób wszystko i wrzuć tutaj ... na pewno ktoś Ci sprawdzi
25 paź 12:09
25 paź 13:51
anonim123: Jak są coś nieczytelnie zrobione zdjęcia to proszę pisać
25 paź 13:51
wredulus_pospolitus:
już w 1.1 'tragedia' w zapisie
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
( |
| x3)' = |
| (x3)' = |
| *3*x3−1 = |
| x2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
a nie jakieś 3x* |
| 2 (bez nawiasów ... bez niczego) |
| | 2 | |
25 paź 14:11
wredulus_pospolitus:
1.6 nie
jest to funkcja wielokrotnie złożona:
sin2(wx) = (sin(wx))2
'najbardziej zewnętrzną' funkcją jest x2
później mamy sinx
i na końcu wx
więc:
y' = (sin2(wx))' = ( (sin(wx))2 )' = 2*sin(wx) *(sin(wx))' =
= 2sin(wx) * cos(wx) *(wx)' = 2sin(wx)*cos(wx)*w = w*sin(2wx)
(ostatnie przekształcenie nie jest konieczne)
25 paź 14:14
wredulus_pospolitus:
1.2
x3√x = x1 * x1/3 = x1 + 1/3 = x4/3 <−−− z takiej postaci licz pochodną, będzie Ci
łatwiej
błąd masz w momencie gdy 'zamieniasz pierwiastek na potęgę' bo z:
3√x4 robisz (x4)4/3 −−− zdublowana '4'
25 paź 14:16
wredulus_pospolitus:
1.11
jak już rozdzielasz (3x+2)' * (x+1) = (3x)' + (2)' * (x+1) to NAWIAS

winno być: (3x+2)' * (x+1) =
[ (3x)' + (2)'
] * (x+1)
25 paź 14:18
wredulus_pospolitus:
analogicznie druga część w tym wzorze.
25 paź 14:18
wredulus_pospolitus:
1.12 analogiczny błąd do 1.6 −−− funkcja wielokrotnie złożona
25 paź 14:19
wredulus_pospolitus:
A.10
nie
| | 2 | | 1 | |
U{2}3{}(ctg(2x3) )' = − |
| * |
| * (2x3)' = ... |
| | 3 | | sin2(2x3) | |
25 paź 14:21
wredulus_pospolitus:
1.3
To 'x' a nie 'A' jest zmienną

(
3√xA)' =
3√A * (
3√x)' = ....
25 paź 14:22
wredulus_pospolitus:
1.7
Nie.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| x * e3Ax2 )' = ( |
| x)' * e3Ax2 + |
| x * (e3Ax2)' = ... |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
25 paź 14:24
wredulus_pospolitus:
1.8 −−− dobrze
25 paź 14:25
wredulus_pospolitus:
1.9
| | 1 | |
dobrze ... ale w pierwszym członie w liczniku masz |
| *Ax 2 no to zapisz to jako Ax  |
| | x | |
25 paź 14:26
wredulus_pospolitus:
Na kiedy masz to do oddania? Na jakiej uczelni i kierunku jesteś?
25 paź 14:32
anonim123: Na środę PWSZ kierunek mechatronika
25 paź 14:35
wredulus_pospolitus:
PWSZ'tów jak mrówków u nas w kraju

nieważne ... masz niestety spore braki (jak chociaż
problemy z potęgami i ogólne 'roztrzepanie' ) ... sporo musisz się pouczyć i poćwiczyć
25 paź 14:40
Marta94: @wredulus pospolitus A mógłby Pan zdradzić na jakiej uczelni i kierunku nabył Pan tak potężna
wiedzę? Pozdrawiam gorąco
25 paź 15:02
wredulus_pospolitus:
I liceum ogólnokształcące, Gdańsk
25 paź 15:20
anonim123: Zrobiłam niektóre z tych przykładów sama z poprawionych przez Pana i wyszło mi dobrze to ze
złożeniem funkci
było przez nieuwagę

A jak to liczy się do końcowej oceny to też mogę to tutaj wstawiać?
25 paź 15:21
wredulus_pospolitus: wstaw ... sprawdzimy ... ale tylko na zasadzie: "tak / nie"
25 paź 15:24
anonim123: Pisząc o zaliczeniu miałam na myśli zadania liczące się do oceny to prześlę prowadzącemu bez
poprawek
i trzy co potem zrobiłam dobrze nie patrząc na wyniki napisane przez Pana.
25 paź 15:27