matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania i nierówności liniowe
Monika:
2x−1
x−k
Dla jakich wartości parametru K pierwiastek równania
=
jest mniejszy od 2?
3
6
prosze o dokładne wytłumaczenie:(
28 lut 18:46
edi:
Mnożymy obustronnie razy 6 i mamy: 4x − 2 = x − k 3x = 2 − k
2−k
x =
3
Znamy więc wzór na pierwiastek równania i wiemy, że ma być on mniejszy od 2, więc:
2−k
< 2
3
2 − k < 6 −k < 4 k > −4 k ∊ (−4;
∞
)
28 lut 19:00
Monika:
dziękuje bardzo
28 lut 19:19