matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
.:
Wyznaczyć granice ciągu :
1
1
1
an=(1−
)*(1−
)*...*(1−
) , n>1
2
2
3
2
n
2
Jak zacząć ?
24 paź 09:56
ICSP:
1
(n−1)(n+1)
n−1
n + 1
(1 −
) =
=
*
n
2
n
2
n
n
rozpisz w ten sposób dla kilku początkowych n a zobaczysz, ze większość składników się skraca.
24 paź 10:08
:#62;:
Dziękuję
24 paź 10:36