ułamki proste
Dawid: | | 5 | |
Jak przedstawić ułamek |
| w postaci: |
| | 12 | |
a)trzech ułamków prostych o różnych mianownikach
b)czterech ułamków prostych o różnych mianownikach
Proszę o pomoc − szczególnie przy podpunkcie b
23 paź 21:59
wredulus_pospolitus:
w postaci
sumy trzech ułamków prostych o różnych mianownikach
23 paź 22:23
ABC:
co definiujesz jako ułamki proste? te co mają 1 w liczniku?
23 paź 22:25
a7: b) 1/4+1/6+1/16+1/48
23 paź 22:26
a7: poprawiam
a) 1/4+1/16+1/16
23 paź 22:29
wredulus_pospolitus:
a7 tak średnio:
| 1 | | 1 | | 3 + 2 | | 5 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 4 | | 6 | | 12 | | 12 | |
23 paź 22:29
ABC:
1/4+1/6 =5/12 , czyli coś nie pykło
23 paź 22:29
a7: znowu źle przepisałam:
a) 1/4+1/12= 1/4/+1/16+1/48
23 paź 22:30
ABC:
zasadniczo z jednej tożsamości w takich zadaniach się korzysta:
23 paź 22:32
a7: b)1/6+1/10+1/15+1/12 ?
23 paź 22:34
23 paź 22:36
a7: a) inny rozkład: 20/60+3/60+2/60=1/3+1/20+1/30
23 paź 22:38
Dawid: Jak algebraicznie policzyć to w przypadku czterech ułamków prostych?
Przykłady są pomocne, ale tu w takiś sposób chyba korzystalismy z równości wielomianów?
23 paź 22:46
a7: ja zrobiłam metodą prób i błędów
23 paź 22:49
ABC:
metoda egipska − odejmujesz największy ułamek prosty jaki się da
czyli w pierwszym kroku 5/12−1/3=1/12
czyli 5/12=1/3+1/12
teraz możesz z tej tożsamości co mówiłem albo dalej na piechotę
23 paź 23:07
Mila:
1) Rozszerzasz ułamek:
| | 1 | | 5 | | 15 | | 10 | |
= |
| + |
| + |
| + |
| = |
| | 6 | | 120 | | 120 | | 120 | |
2)
Inaczej:
| | 5 | |
Jako pierwszy składnik piszesz największy ułamek prosty mniejszy od |
| |
| | 12 | |
potem kombinujesz "jak się da".
| 5 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| 12 | | 3 | | 12 | | 6 | | 12 | |
3)
| | 2 | |
Ułamki postaci |
| gdzie n− nieparzyste można łatwo rozłożyć korzystając z wzoru: |
| | n | |
23 paź 23:24
wredulus_pospolitus:
Albo po prostu:
5 = 4 + 0.2 + 0.3 + 0.5
| 5 | | 4 | | 0.2 | | 0.3 | | 0.5 | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| = |
| 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
| | 1 | | 2 | | 3 | | 5 | |
= |
| + |
| + |
| + |
| = |
| | 3 | | 120 | | 120 | | 120 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 3 | | 60 | | 40 | | 24 | |
Oczywiście, to nie jest jedyna możliwość ... jest ich bardzo bardzo dużo.
23 paź 23:46