matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
:#62;:
Wyznaczyć granice ciągów
3n
n
a) an=
(n+1)
n
Proszę o pomoc
23 paź 20:14
wredulus_pospolitus:
a próbowaliśmy przekształcić
n
n+1 − 1
1
a
n
= 3 * (
)
n
= 3* (
)
n
= 3* (1 −
)
n
n+1
n+1
n+1
z tej postaci już jesteś wstanie wyznaczyć granicę
23 paź 20:19
:#62;:
tak dziękuję <3
23 paź 20:22