ciag reurencyjny
Tojja: zbadaj monotoniczność ciągu danego wzorem rekurencyjnym.
Czy mam dobrze?
a
1=
√2
a
n+1=
√2+an
| an+1 | | an | |
| = ... = √(1+ |
| ) |
| an | | 2 | |
Teraz komentarz:
| an+1 | |
| > 1 ⇒ dla każdego n∊N+ ciąg an jest rosnący |
| an | |
23 paź 19:10
wredulus_pospolitus:
a niby jak Ci to wyszło
winno być:
| an+1 | | √2 + an | | 2 + an | |
| = |
| = ( |
| )1/2 |
| an | | an | | an2 | |
i teraz kombinuj
a jak Ty podstawiełaś/−aś zamiast a
n to a
1 to nic dziwnego że Ci wyszło coś takiego
23 paź 19:47
Tojja: Faktycznie, ja źle podstawiłem. Niestety nie mogę skumać co mi to da, że tak zrobiłeś
23 paź 20:02
Tojja: A jakby to zrobić tak:
an+1−an = √2+an − an > 0 bo to nawet widać
√2+an > an
2+an > an2
an(an−1)<2
ale dalej nie wiem znowu
23 paź 20:06
wredulus_pospolitus:
jak już to
an2 − an − 2 < 0 −−−> (an − 2)(an+1) < 0 −−−> jeżeli an ∊ (−1 ; 2) to an+1 > an
więc trzeba wykazać, że an < 2 (bo to że jest >0 to chyba wiemy dlaczego)
23 paź 20:21
ABC:
wredulus przyszedł i nie zażądał indukcyjnego dowodu że ciąg jest rosnący?

krok pierwszy a
1<a
2 , prawda bo
√2<
√2+√2
Przejście Indukcyjne −− niech a
n−1<a
n
dodajemy 2 do obu stron
2+a
n−1<2+a
n
pierwiastkujemy− znak nierówności zachowuje się
√2+an−1<
√2+an
ale to oznacza a
n<a
n+1 co kończy krok indukcyjny
23 paź 21:05