trapez
zuza:
W trapezie ABCD o podstawach AB i CD przekątne przecinają się w punkcie P
Przez punkt P poprowadzono prostą równoległą do podstaw, która przecina
ramię AD w punkcie R
Wiedząc,że |AB|+|CD|=|AD|
Wykaż,ze kąt BRC jest kątem prostym
23 paź 16:38
Eta:

1/rysunek...
2/ z tw. Talesa
| | c+d | | a+b | |
|
| = |
| ⇒ d=a bo z treści zadania a+b=c+d |
| | d | | a | |
to c=b
zatem trójkąty RDC i ABR są równoramienne
i z własności kątów naprzemianległych
mamy: 2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o
i mamy tezę
|∡CRB|=90
o
23 paź 17:26
a7: | | c | | b | | c | | zielony odcinek | |
czy na pewno |
| = |
| ? dlaczego tak? a nie |
| = |
| |
| | d | | a | | d | | a | |
23 paź 17:40
23 paź 17:59
a7: nie rozumiem
23 paź 18:12
a7: ale nic, to Zuza ma rozumieć...
23 paź 18:12
Eta:
Jak .......nie rozumiesz?
| | DP | | b | |
i ΔABP ∼ΔCPD ⇒ |
| = |
| |
| | PB | | a | |
Czy już jasne ?
23 paź 18:18
a7: | | c | | DP | |
no tak, tylko jeszcze nie rozumiem dlaczego można |
| = |
| ? |
| | d | | PB | |
23 paź 18:54
a7: aaa to z tw.Talesa?
23 paź 18:58
a7: ok, dzięki
23 paź 18:58
a7:
23 paź 18:59
Eta:
23 paź 19:01