Plaszyzna zespolona
rixis: Witam, mam problem z narysowaniem takiego przykładu
23 paź 00:21
znak: I w czym konkretnie problem?
Niech z = a + bi. Przekształcając Twoje warunki: |z| ≤ 1 ⇔ √a2 + b2 ≤ 1 oraz Re(z) ≥ Im(z)
⇔ a ≥ b
Teraz już potrafisz narysować?
23 paź 00:38
rixis: a moglbys mi pokazac jak wyglada wykres funkcji a ≥b ?
23 paź 16:35
znak: Półpłaszczyzna. Zauważ, że a, b ∊ R. To jest to samo, co rozwiązanie graficzne x ≥ y.
Wystarczy więc narysować prostą a = b (czyli jak x = y) i zaznaczyć obszar, gdzie a ≥ b (czyli
jak x ≥ y)
23 paź 17:09