Okres podstawowy
berys: Wyznacz okres podstawowy funkcji f(x)=2sin(3x)+3cos(2x)
22 paź 21:50
a7:

nie znam odpowiedzi, ale rysunek pomocniczy nie zaszkodzi : )
22 paź 22:18
a7: f(x)=2(3sinx−4sin3x)+3(1−2sin2x)
f(x)=−8sin3x−6sin2x+6sinx+3
?
22 paź 22:29
berys: aaa czyli mamy okresowość co 2π bo potęgi i współczynniki przed sinusami nic w aspekcie
okresowości nie zmieniają
22 paź 22:56
a7: no właśnie na to wygląda, wypadałoby to rozpisać jakoś
że np. suma funkcji o okresie podstawowym T będzie również miała okres podstawowy T
22 paź 23:00
Eta:
| | 2π | | 4π | | 6π | |
T1: |
| , |
| , |
| =2π |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
cos(2x) : T= π
T
2: π,
2π,
Okres podstawowy f(x) : T=
2π
22 paź 23:03
Mila:
Liczyłam dwa razy z definicji, ale gdzieś mam pomyłki, sprawdzam .
2sin(3x)+3cos(2x)=2*sin(3(x+T))+3*cos(2(x+T)), T>0 i T niezależne od x
22 paź 23:05
Mila:
Po skorzystaniu ze wzorów na różnicę sinusów oraz różnicę cosinusów, ..
T=2π
22 paź 23:15