LICZBY ZESPOLONE
bluee: Wyznaczyć podane pierwiastki:
a). √−3
b). √1+√3i
c). 3√i
d). 4√1
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak to obliczyć?
Powinnam zrobić √−3=(x+iy)2?
22 paź 20:11
Mila:
a)
z=
√−3⇔ z
2=3i
2
z
0=i*
√3
z
1=−i*
√3
b)
z=
√1+√3*i
z
2=1+
√3i
|1+
√3*i|=
√1+3=2
| | | |
zk=√2*(cos |
| ), gdzie k∊{0,1} |
| | 2 | |
| | π | | π | |
z0=√2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | √3 | | 1 | | √6 | | √2 | |
z0=√2*( |
| +i* |
| = |
| +i* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 7π | | 7π | | √6 | | √2 | |
z1=√2*(cos |
| +i*sin |
| =− |
| −i* |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
22 paź 20:51
Mila: c)
z=3√i
z3=i
z3−i=0
z3+i2*i=0
z3+i3=0
(z+i)*(z2−zi−1)=0
z0=−i lub (z2−zi−1)=0
Δ=(−i)2+4=3
i rozwiązuj równanie kwadratowe
22 paź 20:59
Mila:
d)
z=
4√i
z
4=i
| | 1+i | | 1+i | |
z2= |
| lub z2=− |
| |
| | √2 | | √2 | |
dalej sama
22 paź 21:02
daras: machnij jeszcze b)
22 paź 21:09
ICSP: machnęła w pierwszym wpisie.
22 paź 21:18
daras: aaa czyli bluee juz moze przepisać
22 paź 21:30
Mila:
No nie całkiem, trzeba dokończyć i sprawdzić rachunki:

dla Panów i

antywirusowe.
22 paź 21:37
getin:

to najlepszy możliwy lek na tego dziada koronkowego
23 paź 07:32
Mariusz:
Jeśli chodzi o pierwiastek kwadratowy to można przejść na postać trygonometryczną,
skorzystać ze wzoru de Moivre'a a następnie ze wzoru na cosinus i sinus połowy kąta aby
z powrotem przejść na postać ogólną
23 paź 11:35
bluee: Dziękuję za odpowiedzi. Wszystkie się zgadzają z kluczem.

Jedynie w ostatnim ma mały zgrzyt:
| | 1+i | | −1−i | |
Powinnam z2= |
| oraz z2= |
| policzyć sprowadzając liczbę do postaci |
| | √2 | | sqrt(2) | |
trygonometrycznej?
Kiedy tak liczę wychodzą mi sinusy i cosinusy z pi/, a dalej ułamkowe sumy pierwiastków.
W kluczu mam −1,1,i,−i. Czy mój tok myślenia jest właściwy?
23 paź 15:43
jc: Bo Mila zamiast 1 zobaczyła i.
Równanie z4=1 ma 4 rozwiązania: 1, i, −1, −i.
23 paź 16:47
bluee: 
A ja powieliłam ten sam błąd.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi!
23 paź 16:53
daras: czyli nie wszystko zgodne z tym KLUCZEM ale zamek się otworzył

@
Mila ile


trzeba zjeść żeby się wyleczyć tak szybko jak Trump?
i czy PAD też je
25 paź 07:57